Peter W. Stott Center

Viking Pavilion at Peter Stott Center
Building Code 
PSC
Address 
930 SW Hall, Portland, Oregon 97201
Block 
231
Year Built 
1966
Levels 
3

The Peter W. Stott Center is a three-level structure between SW Hall, Park, and College Streets and extends west over the right-of-way for SW 10th Avenue. It is the building just north of the Research Greenhouse and south of Millar Library and the Community Recreation Field.

The original building was completed on October 15, 1966 and designed by the architects Wolff & Zimmer (now ZGF) for a total cost of $3.3 million and included a 1,700 seat gymnasium, a second smaller gym, weight training facilities, racquetball courts and a swimming pool. A rooftop running track and tennis courts, designed by Yost Grube Hall, were added in 1985. Stott Center was originally called the Health & Physical Education (HPE) building where it housed the department, and later School, of the same name. The School of Health & Physical Education (changed to Health and Human Performance in 1990) was founded in 1948 during the Vanport-era where it was responsible for both physical education and athletics. Prior to the construction of the HPE Building, the Department held classes in the Lincoln Hall gym, the Synagogue Gym, the First Christian Church, and the Shattuck Pool, among other locations. The School of Health and Human Performance was closed in June of 1992 following a state-wide budget crisis precipitated by 1990's Oregon Ballot Measure 5.

The HPE Building was renamed the Peter Stott Center in 1997 following a major renovation of the building in honor of Peter W. Stott who provided a $1 million challenge grant to help fund the project. Stott, an alumnus and supporter of PSU, founded Market Transport, Inc. in 1969 while attending Portland State. Using a loan from a supportive PSU professor, $90 in savings, and a $200 draw against a life insurance policy Stott purchased his first truck and before selling the company in 2006, he had expanded the operation to include 2,500 employees and contractors and $359 million in revenue.

In 2016, a $52.1 million renovation and expansion of the building began which removed the entirety of the 1985 addition, the swim and tennis facilities, and rebuilt the eastern half of the original structure. This project opened April 5, 2018 featuring a new façade along the Park Blocks and a 3,000 seat, transforming, multi-purpose arena called the Viking Pavilion. Renovations to the existing facilities include a home for OHSU’s Sports Medicine Center, a new weight training facility, locker rooms, an academic center, offices, a café and several student lounges and study spaces. Funding for the project derived from $1.5 million in student fees, $19.1 million in private gifts, $7.5 million from Oregon Health and Science University, and $24 million from state bonds and thereby avoided utilizing any funding from general operations or tuition dollars. Designed and constructed by Woofter Architects, Sink Combs Dethlef Architecture, and Fortis Construction the renovation includes LEED Gold-eligible features such as various water and energy efficient designs; extensive use of low-emitting, non-toxic building materials for occupant comfort; reclaimed and Forest Stewardship Council certified wood throughout; and improved food waste tracking and composting facilities.

Building Occupants
Athletics
Conferencing and Events

Historical Photos of Peter W. Stott Center from the University Digital Gallery

Square Footage
Gross Square Footage: 168,270
Net Assignable Square Footage: 120,775

Floorplan 
ADA Accessibility 
Miscellaneous