Search Google Appliance


Schedule - "Planning the Smart Grid for Sustainable Communities" an Interactive Conference

Planning the Smart Grid for Sustainable Communities

Schedule

An Interactive conference sponsored by Portland State University and Co-sponsored by Portland General Electric
June 15, 8:00 am-3:30 pm
There is a $25 charge for attending and you must register in advance.
Two World Trade Center - Mezzanine Level, 121 SW Salmon Street, Portland, OR 97204

Conference Schedule

7:40-8:10 am

Networking Time and Check In

8:15 am

Welcome, plan for the day

(Jeff Hammarlund, Conrad Eustis, and Linda Rankin, Seminar Faculty) (10 minutes)

8:25 am

Portland State University's commitment to sustainability and the PSU-PGE strategic partnership to promote the economic, environmental, and social sustainability in the Portland metro area (10 minutes)

Dr. Roy W. Koch, Provost and Vice President for Academic Affairs, Portland State University

8:35 am

What is the Smart Grid and how can it support a more sustainable society?(45 minutes, plus 5 minutes Q and A)

Allen Schurr, IBM Vice President for Strategy and Development, Global Energy and Utilities 

9:25 am

Morning Break (15 minutes)

 

Case Study Presentations from the Three Interdisciplinary Student Teams

9:40 am

Assessing the value of utility-scale battery storage as a Smart Grid option:  The case of Portland General Electric's Feeder Advanced Storage Transaction (FAST) Project 

The "Ever-Ready" Student Team

(30 minutes, plus 10 minutes Q and A)

10:25 am

Applying Smart Grid concept and technologies to an eco-district and neighborhood energy project:  The case of the Proposed Portland State University's Eco-District and the North Pearl Energy Project 

The "Sludgehammer" Student Team

(30 minutes, plus 10 minutes Q and A)

11:05 am

Opportunities and barriers for connecting electric vehicles and the Smart Grid in the Portland metro area

The "Green Wheels" Student Team

(30 minutes, plus 10 minutes Q and A)

11:45 am

Lunch (included for registered conference participants)

Lunch Presentation:

Austin's Pecan Street Project:  One Model for Integrating the Smart Grid into a Comprehensive Sustainable Development Strategy

Jose Beceiro, Board Member, Austin's Pecan Street Project, and Director of Clean Energy Economic Development, Greater Austin Chamber of Commerce. (85 minutes for lunch, includes 45 minute presentation, and 10 minutes Q and A)

1:10 pm

Roundtable Discussions

Conference participants will break off into three groups to discuss the conference case studies

Case Studies:

  1. Portland General Electric's Feeder Advanced Storage Transaction (FAST) Project
  2. Proposed Portland State University's Eco-District and the North Pearl Energy Project
  3. The Portland Metro Area, Connecting electric vehicles and the Smart Grid

 (65 minutes)

2:15 pm

Afternoon Break (15 minutes)

2:30 pm

Roundtable Discussion Report

Report back to the entire conference on roundtable discussions (30 minutes)

3:00 pm

Reflections on the Day from Keynote Speakers

Alan Schurr and Jose Beceiro

(15 minutes)

3:15 pm

Open Mic: Suggestions from Conference Participants on Next Steps  

(15 minutes)

3:30 pm

Conference Adjourns

Home | Register Now | Schedule | Keynote Speakers | Background | Sponsors